Posts in Design
Platform House

Situated on a triangular lot in Sydney, the Platform House mimics its geometric site with a dramatic angular design. The home, or platform for living as Studioplusthree likes to call it, is made up of a pair of stacked volumes. Its lower level is housed in a while shell and consists of four bedrooms. Perched above, the contrasting charred cypress unit places the main living area in the treetops. It's interior is light and airy, an atmosphere created by a pale palette and loads of natural light. Carefully placed windows frame in the verdant scenery while sliding doors open to a north-facing deck. Cantilevering over the ground floor, the upper floor creates shelter for the garden terrace below.

Read More
First Lessons House

For architect Ray Dinh, the First Lessons House is just that. The home is his debut project after going solo and is a practice in mastering the basics. Part of that was creating a design that responds to its landscape along with the owner's needs which included an abundance of exterior space to take advantage of views of Australia's Portsea lagoon and wildlife reserve. The result is a charred blackbutt, concrete, and corrugated iron structure with seamless indoor/outdoor living. Large sliding glass doors aid in this transition, allowing for unobstructed views of the garden when closed and direct access to the central terrace when open. Acting as more of an extension of the interior rather than a separate space, the deck features its own dining table and BBQ for summer dinners and a sitting area organized around the double-sided fireplace.

Read More
True North House

Many structures draw inspiration from the landscape that surrounds them but the True North House from Alain Carletakes a very unique approach. Due to the fact that the home is surrounded by manmade scenery created by the opening of the Saint Lawrence Seaway in Canada, it instead mimics the horizon by aligning its linear layout with the north cardinal axis (hence, true north).

Read More
If Modern Tech Companies Were Big in the 80's

Tom Ollivier is a freelance art and creative director who likes to play with branding and products. One glimpse at his Instagram page is enough to make that quite apparent. His latest project delivers a dose of nostalgia and laughs, as he reimagines old-school products as if they were made by modern tech companies. What kind of things are we talking? A Walkman from Spotify. A Facebook pager. Netflix even previews the latest shows on a View-Master. We hope there are more of these to come, because it’s a great way for us to reminisce on our childhood. Check out some of the shots above and jump over to Ollivier’s Instagram for more.

Read More
Brunswick West Bungalow

Gaining popularity in the early twentieth century, Californian bungalows can be found dispersed throughout streets in most Australian cities. While their charm is undeniable, with neat facades and welcoming front porches; their layouts weren’t built for our modern way of living. Taylor Knights Architects were tasked with transforming a traditional home in Brunswick West into a multifunctional space for a young family. A modern bungalow extension to the rear was chosen as a way to retain the integrity of the original home while offering flexible new spaces to enjoy…

Read More
SJAIII House

Scan the rocky coastline of San Juan de Alim and you might miss the SJAIII House. The home is almost entirely embedded into the Mexico landscape. Hanging vines and native vegetation cascade over the front elevation, making the exterior become a part of the scenery. Its interior is wrapped in rich woods, a warm contrast to the hillside's exposed stone. Retractable walls turn the inside into an open-air pavilion with extensive views over the Pacific Ocean. The living spaces now spill out onto an outdoor terrace covered by the oversized roof. A stone walkway leads down to a swimming pool. Like the rest of the residence, the water feature is integrated into the natural environment using the existing rock formations as a basin.

Read More
Soria Moria

The Telemark Canal is a 100km waterway in southern Norway that connects a series of lakes. It’s an important, historic attraction that has seen declining tourism numbers in recent years. In an effort to combat that, a large-scale tourism project dubbed The Tales of a Waterway was created that would see each municipality along the stretch of canal getting its own individual destination. The Soria Moria sauna at Dalen Hotel in the Tokke municipality is one of those projects. Designed by local firm Feste Landscape/Architecture, Soria Moria is a multi-room sauna built on the Bandak Lake accessible by a long footbridge. The entire build references local culture and geography with a silhouette designed as an interpretation of the steep mountainsides, wooden shingle cladding as is common in the area and a fair bit of gold colour as a reference to local folklore.

Read More
House MK

House MK reimagines a traditional European farmhouse by giving it a contemporary extension. The original structure is a prime example of Austria’s vernacular architecture with white granite block walls and a clipped gable roof. While these historic characteristics were preserved for the existing residence, the addition takes on a much more modern form. The buildings’ rough-sawn spruce cladding and an asymmetrical gabled roof are reminiscent of a barn, a true complement to the former farmhouse. Inside, the rustic touches continue with timber beams and knotted wood flooring. Sleek white walls and minimalist cabinetry create an updated atmosphere while openings in the ceiling flood the interior with natural light.

Read More
Alpine Terrace House

The Alpine Terrace House is a true minimalist home located in Wakatipu Basin, New Zealand, designed by Fearon Hay. The home is a cluster of blackened buildings set around a courtyard. While the outlook is spectacular, the elements can be harsh – the perimeter of the cluster provides a sanctuary from which to experience the alpine surroundings. The enclosure is formed with a palette of timber, steel, metal and stone, all in dark tones to a form a large silhouette.

Read More
Haus P

With a shallow gabled roof and simple form, Haus P starts with a traditional Allgäu home. It takes a contemporary turn by slicing a section out of the middle. This modification transforms the classic silhouette into two abstract volumes with one functioning as a shed and the other as a residence. Both exteriors are clad in charred timber, a complement to the southern Germany landscape. Internally, pale wood planks line every wall, ceiling, and floor creating a warm minimalist shell. The only exceptions are the concrete fireplace and the floor-to-ceiling windows that allow in the views of the surrounding verdant mountainsides.

Read More
Clear Rock Ranch

Propped above the landscape on a steep cliff edge, the Clear Rock Ranch boasts some of the best views in Texas. Its compact size is ideal for a weekend retreat or studio while its location provides vantage points across the 1,000-acre property giving the structure the ability to function as an observation deck. Raw and weathered, the steel facade is at home among the rugged scenery and offers a subtle nod to the owner's welding past. Whether you're outside on one of the multiple terraces or inside behind the floor-to-ceiling windows, the vast wilderness is always on display.

Read More
Bruny Island Hideaway Cabin

Inspired by minimalist Japanese homes, the Bruny Island Hideaway Cabin by Maguire and Devine Architects is an off-grid sanctuary isolated from the noisy city life. Sitting in the middle of lush foliage off the southern coast of Tasmania, this contemporary compact cabin is a perfect place to slow down and enjoy life.

Taking a look inside, the interior only features built-in furniture with the exceptions of the low table and mattress in the upper level. The ground floor of the cabin contains a kitchen, living room, study, bathroom, day bed, and laundry area. Making your way up the ladder to the loft, you’ll find a peaceful sleeping space. Massive windows and sliding doors all around the cabin open up to nature, offering fantastic views of the landscape. There are also two decks to help the owner relax with one of the decks featuring a built-in bath. The cabin utilizes a rainwater collection system, solar panels, and a skylight to invite natural light into the living space, as well as sticking to the client’s brief to keep the dwelling environmentally friendly.

Read More
La Dacha Mountain Retreat

Rising through the treetops of a forest in the Chilean Andes, La Dacha Mountain Retreat is heavy on views and great design. Its verticle approach allows for a small footprint, causing little disruption to the landscape while the charred conifer cladding compliments the surrounding trees. Internally, native wood lining the interior provides a rustic warmth for the worldly mix of modern furnishings. The interior is spread throughout three levels. The main living area has been placed above in the surrounding canopies to maximize views. Overlooking both the Nevados de Chillan volcano and the Valle Las Trancas, strategically placed glazed panels take advantage of the home's V-shape to frame-in distinct scenes of the mountainous setting.

Read More
This Richmond Apartment is a Fresh Take on Tiny Homes

With the increase in apartment developments comes the move towards living with less: less space, less belongings, but smarter design. When Jack Chen of Tsai Design was posed with the challenge of transforming a 35-square-metre unit into a one-bedroom apartment with home office, he created a clever multi-purpose timber joinery box that serves all rooms and offers the luxury, comfort and detailing found in a normal house. To overcome the constraints of the existing apartment, Jack concentrated on creating multi-functional spaces, de-cluttering, and maximising natural light.

Read More
Teton County House

Built on the remote wetlands of Idaho, the Teton County House was designed to respect the diverse ecosystem that inhabits the land on which it sits. The home features a small footprint, with its exterior clad in local stone and timber, a combination that compliments the natural scenery. Internally, the home presents a reverse layout with guests rooms on the ground floor and the main living area and master on the second level. This arrangement allows for prime viewing of the pristine landscape from behind the floor-to-ceiling windows. The glazed facade opens to a terrace covered by the oversized roof, creating an outdoor shelter to take in the surrounding mountain peaks.

Read More
King Bill is a Home That Gives Back to Fitzroy

Within the particularly tough hell of Melbourne real estate, a family has decided to do the unthinkable: use their own residential space to create a public park, to be shared with the community.

That’s the gist of the King Bill House, a private project by Austin Maynard Architects, located in the suburb of Fitzroy. The original dwelling was built around 1850, and was one of the few terrace houses still standing in the neighbourhood. The owners consolidated a surrounding plot into the property, thus adding a garden to a complex that also includes a stable and a pavilion that houses common areas.

Read More
This Hut on Sleds Has a Unique, Functional Design

Situated on the Coromandel Peninsula of New Zealand, Whangapoua is a small settlement of mostly vacation homes with some of the most picturesque surroundings you’ll ever experience. The only issue with the Coromandel beach site is that it exists within the erosion zone, so all buildings must be completely removable. Crosson Architects had to get creative when it came to creating a home for its clients, so the company built this cabin on sleds. Appropriately titled Hut on Sleds, this building is designed to be towed up or down the beach as quickly as needed. The surf shack/lookout tower vibe of the exterior is certainly a feature.

Read More
How Apple's Motion Watch Faces Are Made

Apple isn't exactly a company known for offering frequent peeks behind the proverbial curtain. Getting this kind of perspective though shows just how dedicated the team in Cupertino is to nailing the details – Apple took something that seems relatively basic at first and pursued it to its logical conclusion, giving us something awesome in the process.

"We probably could have done this digitally, but we actually shot all of this practically in a studio" says Alan Dye, Apple Vice President of User Interface Design, of the motion faces. "What I love about the fact that we did this is that it's just so indicative of how the design team works.”

Read More
Breakneck Gorge House

Perched on the edge of a steep Australian ravine, the Breakneck Gorge House is just as impressive as the landscape that surrounds it. Its exterior has been sculpted into a rock-like form. Clad in Corten steel, its rusty exterior blends into the local scenery. Inside, a sleek interior is dominated by a moody palette created by dark stained timber planks and dark grey hues. Designed for short stays, the interior consists of just an ensuite and a living space. Large glazed panels spanning across the southern side afford surreal views that can be seen from every corner in the home. 

Read More
Light Wave House

Perched above Byron Bay, the Light Wave House is the ultimate hangout spot on the coast of Australia. The project consists of a cabana, swimming pool, and landscaping set along The Lighthouse Walk. The structure's sculpted silhouette is like a piece of artwork set on the hillside to captivate the walkers that travel the busy walk. Its folded form is clad in native Blackbutt, giving the shelter a warm contrast to the vibrant blue waters of the infinity pool. Inside, the cabana houses a shower, bathroom, and holding tank that collects rainwater from the roof to fill the pool. Its cantilevered design creates a balcony over the sloped site, framing in a piece of the waterfront while the pool offers expansive panoramas of the entire coast and horizon beyond.

Read More