Concrete Cottage House

From the street, Highbury Grove House by Ritz&Ghougassian appears to fit in with its traditional federation-style neighbours. The white single-storey home is unassuming, and only when you turn the corner do you get a glimpse of the dynamic new concrete cottage extension. The sea of grey blocks is eye-catching amongst the row of terraces, with the stacked concrete block walls referencing the cobblestone laneway next door. The new extension addresses space and privacy issues, and provides a contemporary backdrop to the interior and outdoor spaces.

Space is loosely defined by a series of perpendicular heavy-set concrete block work walls. The first, a set of walls running the length of the site sit below a second set that align themselves to the northern aspect. Resting upon one another the concrete walls overlap and enclose the architectural space within. The apertures between the walls create framed views outwards towards neighbouring trees or to a courtyard garden of swamp banksia and Australian tree ferns.